Vaccinera dig mot säsongens influensa

Säsongens influensa börjar närma sig och tillhör du någon riskgrupp eller vill vaccinera dig ändå är det dags att göra det snart. Varje år sveper en influensavåg över jorden och forskarna arbetar alltid proaktivt för att ta fram ett vaccin som kan matcha säsongens virus.

Hösten och vintern är högsäsong för influensa och få känner till att dödstalet på influensan kan uppgå till tusentals. Riskgrupper har vi alla blivit lite av experter på och de flesta av oss vet idag hur vi ska undvika smittspridning av influensan. Det är den vanliga devisen som råder: tvätta händerna, håll avstånd och håll dig hemma och du känner symtom. De vanligaste influensasymtomen är feber, frossa och typiskt för influensan är led- och muskelvärk. Ungefär samma symtom som den numera berömda coronan, helt enkelt.

Därför ska du vaccinera dig

Förra årets säsonginfluensa var relativt mild, vilket kom lägligt 2019-2020 eftersom vi alla då tampades med det betydligt värre viruset covid-19. Man tror också att säsongen blev så pass mild eftersom de restriktionerna man hade att anpassa sig till också förmildade influensan som gick ungefär samtidigt som corona. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens rapport om föregående säsongens influensa:

”Influensasäsongen 2019–2020 var mild och dominerades av influensa A som stod för 69 procent av fallen. Säsongens epidemi startade vecka 49 och pågick under 16 veckor fram till och med vecka 12. Under vecka 4 började antalet fall att öka långsamt tills en topp nåddes vecka 10 då 880 laboratorieverifierade fall rapporterades. Jämfört med föregående säsonger var årets topp lägre i antalet laboratorieverifierade fall och inföll senare under våren. Tre influensasorter cirkulerade under säsongen.”

 

Med snarlika symtom som corona är det inte alltid så lätt att veta vilken sjukdom det är man bär på för tillfället. Idag är dock testningen betydligt snabbare och mer effektiv, och misstänker du att du har corona eller influensa är det bara att ringa och bli testad för att se om du har corona eller inte.

På flera håll i landet har man redan rapporterat att det kan bli svårt att köra den traditionella drop-in vaccinationerna på grund av läget med smittspridningen. Planera in din vaccination i god tid och ta kontakt med Doktor.se som kan hjälpa dig med detta.