Börja med self care

mindfulnessSelf care (eller självomhändertagande som det kan kallas på svenska) innebär att ta hand om och vårda sig själv utan hjälp från andra. Exempel på self care är att använda ett Massagebadkar som avkoppling, meditera eller använda en ansiktsmask.

Ta hand om din fysiska hälsa

Self care handlar om att ta hand om sig själv och sin hälsa på alla sätt, både fysiskt och psykiskt. För att ta hand om din fysiska hälsa gäller det att bland annat sova ordentligt. För en vuxen person rekommenderas det att sova mellan sju och nio timmar per natt. Ibland kan man behöva sova mer, exempelvis om man är sjuk. Det gäller även att äta rätt. Vad som är ”rätt” skiljer sig förstås mycket åt från person till person. En del behöver äta mer och andra mindre. En del har allergier, eller andra dietära restriktioner. En del väljer att följa dieter, medan andra hellre äter baserat på hunger och sug. Vidare gäller det att träna för att ta hand om sin hälsa.

Standardrekommendationen är att träna minst trettio minuter per dag för en vuxen människa. Ibland kan man dock behöva vila mer än så, exempelvis på grund av skada eller sjukdom. En del gillar att träna, och tränar mer än så. För att lyckas med träningen gäller det att hitta en träningsform som du tycker är kul. Promenader, fotboll eller dans kan vara goda exempel.

Ta hand om din mentala hälsa

Det gäller även att göra saker som gör att man minskar sin stress och mår bättre psykiskt. Många använder sig av mindfulness, andningsövningar eller meditation för att lugna ner efter en lång dag. Att försöka tänka glada tankar är också bra, men lättare sagt än gjort. Man kan testa olika övningar såsom att ge sig själv regelbundna komplimanger varje dag eller at skriva en så kallad tacksamhetsdagbok, där man samlar anteckningar om saker i ens vardag som man är tacksam över. Att ha en hobby som man trivs med är också bra för den mentala hälsan. Det är även viktigt att ha bra relationer till andra människor som kan stötta en.