Självdisciplin – en livskonst

Det är en utmaning att få saker gjorda, i alla fall de som du tycker är jobbiga. Att ha bra självdisciplin är något som måste tränas upp – och din träning börjar nu!

En av livets jobbigaste uppgifter, för den som inte har hög självdisciplin, är att få saker gjorda. Det är enkelt att fördriva tiden hemma i soffan med en bra serie eller genom att kolla i mobiltelefonen. Nu är det slut på dessa fasoner och dags att lära dig bli mer effektiv.

Skaffa dig energi

Det grundläggande är att se till att du har energin för att göra alla uppgifter du tänkt dig. En bra kost och tillräckligt med sömn är grunden för detta och det är viktigt att sköta dessa. Släng även in lite träning på schemat så ska du se att du kommer få ett stort energitillskott. 

5-sekundersregeln

För att förbättra din självdisciplin måste du ha en positiv inställning för att lyckas. Det är svårt att ändra inställning eftersom det är den som gjort att du sitter här idag och har svårt att genomföra saker. En metod för att enklare komma igång är att köra 5-sekundersregeln. Denna innebär att om du har något du ska göra ska du inte sitta och vänta, utan du ska räkna till fem och sen göra det du tänkt! På så sätt hinner du inte reflektera över hur jobbigt det kommer bli, utan du gör det bara. 

Schemalägg vardagen

Gör ett schema och sätt deadlines för dig själv. På så sätt är det större chans att saker och ting faktiskt blir av. Ett tips är att göra en lista som du kan bocka av vartefter du genomför saker. När du bockar av något kommer kroppens belöningssystem kicka igång och du känner dig duktigare för varje sak du slutför.

Vad får jag ut av detta?

Det du vinner mest på att öka din självdisciplin är att saker kommer kännas enklare att genomföra. När du börjar införa rutiner kommer vardagen flyta på bättre och den negativa känslan kring att göra saker kommer att försvinna. Din vardag kommer kännas mer effektiv med tiden och du kommer även hinna testa fler nya saker som gör vardagen roligare.