Sov bättre och må bättre

När vi sover ger vi kroppen en chans att återhämta sig vilket är oerhört viktigt för att vi ska må bra i längden. Sover du inte ordentligt kommer du märka att du kan få svårt att koncentrera dig dagen efter, du kan må illa och du kan ha svårt att minnas saker. Här ger vi tips på hur du får till den bästa sömnen.

sömnAtt sova är ett av dina viktigaste behov och det är viktigt att du ger dig själv rätt förutsättningar för att få ut det mesta av din sömn. Till exempel bör du ha ett lugnt och fridfullt sovrum med en bekväm säng som är anpassade efter just dina sömnbehov. Är din säng för hård kan du enkelt köpa en bäddmadrass online som gör det skönt att sjunka ner i sängen på kvällen. Tänk på att du helst ska sova 7-9 timmar per natt och bör därför ha en säng du verkligen kan trivas i.

Detta kan du göra för att sova bättre

Varje person är unik men det finns ändå vissa universella saker du kan titta över om du har problem med sömnen. Börja med att skriva en sömndagbok där utvärderar hur du har sovit varje natt. Skriv ner tiderna du vaknar och lägger dig, hur många gånger du vaknat under natten och hur du har mått under dagen. Kroppen gillar rutiner så försök att gå och lägga dig ungefär samma tid varje dag, då kan din hjärna lära sig att det är dags att varva ner vi denna tid. Ät aldrig mycket precis innan du lägger dig men försök att inte heller vara hungrig. Du kommer att sova som bäst när du är precis lagom mätt. Till sist bör du undvika mobilen i sovrummet. Den utstrålar ett blått ljus som säger åt kroppen att det är dags att vakna!